3D-printen: wanneer begint de revolutie?

werking-3d-printer

Al jaren horen we over de revolutie die 3D printen teweeg gaat brengen. Maar welke invloeden gaat 3D printen daadwerkelijk hebben op ons dagelijks leven? En hoe lang duur het nog voordat we zelf een 3D-printer in huis hebben staan?

Voordelen 3D printers

De komst van 3D-printers levert een enorme vrijheid op voor ontwerpers, omdat bijna iedere vorm geproduceerd kan worden dankzij deze digitale productietechniek. Wanneer 3D-printers ook daadwerkelijk beschikbaar worden voor het grote publiek, kan iedereen hiermee zelf aan de slag gaan en experimenteren. Dit leidt tot nieuwe mogelijkheden voor design en innovatie.

Ook op het gebied van transport zorgt 3D printen voor een revolutie, fysieke objecten kunnen dankzij deze techniek immers in digitale vorm getransporteerd worden. Producten kunnen zo steeds vaker lokaal geprint worden en hoeven niet meer fysiek vervoerd te worden en ook opslag kan geminimaliseerd worden, omdat producten on-demand geprint kunnen worden. Dit komt het milieu ten goede.

3D printer nog niet klaar voor consument

De komst van de 3D-printer brengt dus genoeg voordelen met zich mee. Toch gaat het nog wel even duren voor de revolutie écht begint. De 3D-printer die op dit moment beschikbaar zijn voor de consument kosten vaak nog minstens 1000 euro. Door plastic te verhitten, smelten en vervolgens weer hard te laten worden, kunnen objecten gecreëerd worden. Het blijkt uit een onderzoek van NU.nl dat de 3D-printers nog niet erg gebruiksvriendelijk zijn. Diverse prints mislukten en tijdens de testperiode moest er meerdere malen aan de printers gesleuteld worden.

Ook de snelheid ontbreekt nog: het printen van een plastic koffiemok duurde maar liefst 9 uur. Printen in plastic levert dan ook vooral decoratieve objecten op, wat meteen nog een beperking aangeeft.

Pete Basiliere, onderzoeker van de printermarkt, voorspelt dan ook dat het nog jaren zal duren voor 3D-printers daadwerkelijk in huis gebruikt zullen worden: “Mensen die vandaag met 3D-printers werken zijn nieuwsgierig en willen experimenteren. Maar voor consumenten is de drempel nog veel te hoog”, zo denkt hij. Daarnaast is 3D-printen volgens hem voor veel mensen nog te complex. Mensen moeten niet alleen leren hoe ze de printer zelf moeten bedienen, ze moeten ook de bijbehorende software begrijpen om 3D-modellen te kunnen maken en bewerken.

De 3D-printer staat dus nog in de kinderschoenen en van een echte revolutie is nog geen sprake. Maar wanneer de 3D-printer gemeengoed wordt, is het zeker dat er veel zal veranderen.

Privacy Policy